Tuesday, December 25, 2007

di tag oleh biskutzzz... errrr kena jawab yg pelik2 la plak... huehue ^_#

Tujuh Perkara Pelik Tentang azz arhazza musir...


1. ske berangan...

2. ske senyum sorg2 n gelak sorg2...

3. leh duk atas katil berjam2 lamanya tanpa wat pape, then lepas tu rasa nyesal... sengal diri sendiri!

4. mengabihkan duit yang mana x nmpk duit tu abih kemana

5. ske dengar lagu dr saat terjaga smpi la tdo...kdg2 tgh tdo leh dengar lagu

6. leh duk depan laptop berjam2 tanpa wat benda yang berfaedah

7. tarik rambut

perak...










Dilanjutkan
Allah usianya Sultan
Adil dan murah
Memerintah watan

Ditaati rakyat
Kiri dan kanan
Iman yang soleh
Allah kurniakan

Allah berkati
Perak Ridzuan
Allah selamatkan
Negeri dan Sultan.

kejor yeop kejor










^_^





kejor yop kejor

slogan kami

ole ole ole

perak sudah mari



putih kuning hitam

lambang negeri

semangat juang

ada pada kami



langkah kami

langkah seladang

siapa datang

akan kami tentang



kami gempur

habis-habisan

kami perak

darul ridzuan



kejor yop kejor

slogan kami

ole ole ole

perak sudah mari






kisah hidup seorang 'aku'

Kisah hidup seorang ‘aku’

Aku xtau nk wat apa…


Aku pandang ke laptop…pandanganku kosong… pikiran ku berserabut… otak tengah pikir nk wat ape…



Aku pandang lagi laptop ku… try browse itu ini… stick tu one website…usha mengusha aku jadi bosan…



Pandanganku kosong lagi…memikirkan idea nk wat pe…


Mood hari ni malas, xlarat nk melakukan aktiviti… huehue… jiwaku kosong, hatiku kosong, keh keh keh… mana leh hati kosong, ade pembuluh darah segala… ngeh ngeh ngeh… kesian hati dikatakan kosong…


Waaaaaaaaaah…jiwaku resah gelisah, kekekkee…poyo ayat… sebenarnye ku sangat bosan, ingat nk kontiniu menjahit, keke… tgk la karang…


Bukak buku…eh diktat, dermatitis kononnye… buka tinggal buka lerw… belajo nye idak… aje nye keme maleh…

Aku… duk YM dgn kakakku yg juga kebosanan, wahahaha…


Eh…aku tingin nk shopping, ade terlintas kt pikiran nk shopping, tp xde duit, wuaaaaaaaaaaaaaaaa… ni la padahnye dah nak akhir2 sem ni… sumer kurang, duit kurang, badan je naik, keh keh keh…


Aku, dalam rangka diet ni, eceh, diet konon, bantai keria dgn cucur td tak hingat, ayor kopi O lagi, wuuuuu sedap, ^_^…

Aku… tgh menaip, keh keh keh, ape yang terlintas di pikiran ku yang ku tulis…


Yerp, aku… tadi duk usha FS sendiri japs, g buka page one of my fren dlm frenlist sendiri ni, baru teringat, Ya Allah, she used to be my roommate back to KMPP for about one month…huehue, daku baru teringat, cam mane ntah leh lupe, da kat UK la die, Alhamdulillah, bakal cikgu kimia, waaaaaaaaah, best best… baik budaknye… orang peghok juger…eceh…=P


Aku… la ni da kul 340 petang, daku rasa sedari dari kamis lepas smpi la hari ni daku duk membazir masa… sket punye lama tu masa daku biarkan sebegitu…huuuu~


Kekeke…Aku, da tak tau nk tulih ape, nnt kalau ade ide, aku tulih lagi…


Aku, aku, dan aku…



Azz arhazza

Monday, December 24, 2007

open house...

2nd raya hari tu kitorg wat open house, khas for gurls only n senior 4 org, hehe, tp kak zam x dtg, isk isk... demam...

menu kemarin tu:


nasi ayam
sup
nasi impit
kuah kacang
ayam black pepper
sambal nasi ayam


dessert
dadih
puding karamel


air
ayor teh strawberry


majlis start kul dua petang so dari semalam dah start wat keje, senang sket, so pg2 xde la kelam kabut sgt, malam da start wat kuah kacang... tau la kan nk masak kuah kacang tu sket nye lama... kitorg wat dulu... ape barang da ade wat siap2 so senang ler...


lepas isyak kitorg kuar jap, xde la kejap sgt, duk beli ayam segala...kawan yg kt umah duk wat nasi impit tradisionally...huehue... xde yg segera nye, xbeli kt msia...then wat sambal untuk nasi ayam


nk beli 5 ekor ayam, nk jadi cerita ayam kt mall da abih, wuaaaaaaaaaa, punye la tensen, blank kejap xtau nk wat pe, sbb da rancang mcm2... pastu beli part kaki for soup, then breast part n drumstick... so beli potong2... mahal sket la dr bajet sbb igt nk beli seekor ayam je sbb murah...


beli barang wat puding caramel n dadih gk... beli nye beli smpi 930 malam... kitorg terus start...



mula2 basuh ayam semua then rebus untuk wat stok ayam...


then ade yg duk blend itu ini, wat la ape yg patut, setiap orang ade keje...


then start wat dadih dah, so esok tinggal makan je, ^_^... puding karamel mmg plan nk wat esoknye...


then by kul 12 malam... sup da siap, nasi impit tgh diimpit kan... stok ayam pon done!, ayam da perap da...dadih tinggal beku...sambal pon da sedap...



esoknye, x bermula awal pg sgt la... sbb letih smlm then rebus keledek dulu nk wat kuih keria... plan nk jamu utk open house tu la...


then pg tu kawan da start wat puding karamel tu... keria on d way, sesambil wat sesambil goreng sesambil makan... keh keh keh... x sempat idang, abis, heuhue...


then nasi ayam je lom masak lagi, so start masak la... huehue... duk la kat dapur tu masak masak, trip kena banyak kali sbb xde periuk besar, ayam pon da start goreng...


then by 2 pm sumer da siap, rencah2 nasi ayam da potong da, dessert pon da potong semua n da hidang... tinggal tunggu kawan2 dari rumah lain datang je...


then acara makan2 pon bermula... sembang sembang, heuhue... biasala satu batch duk umah lain lain, wat benda cam ni baru leh kumpul kumpul...


yes by asar semua da selesai, senior kate nk dtg lepas maghrib so kitorg simpan sket mknn utk depa... kawan2 yg dtg bg jugak tapau bawa balik...


gmbo lupa nk snap, isk, nyesal tul, tidak leh letak kt cni... tu la open house raya kitorg...


^_^selamat hari raya idul adha... ^_^



azz arhazza

Saturday, December 22, 2007

bila terasa rindu...

‘Seksanya menanggung rindu kan, rindu tu kadang kadang hadir tanpa dipinta, tu yang buat sedih tu, sayu pulak rasanya’


Kata kata tu ditulis di atas kertas… di conteng conteng nya…

Pandangan di tala ke depan, mujur meja study nya menghadap ke tingkap, kurang kurang boleh melihat pemandangan luar… teduh dan redup, tenang je mata memandang ke depan… rasa lega sikit hati…


Dia bangun dari kerusi belajar, menarik nafas, cuba menenangkan diri, menggeliat kejap, membetulkan balik urat urat sendi ke posisi asal…


Matanya beralih ke telefon bimbit, di ambil sekejap, di cek, tidak ade mesej yang masuk


Sayu je hati, untuk elak mengikut kata hati, dia mengambil kunci, keluar dari rumah, mahu beriadah sekejap, kurang kurang melegakan hati menyihatkan badan.


Jalan jalan di sekitar kawasan perumahan mmg senang untuk berjogging, ramai jugak yang berjoging sekali, hari minggu la katakan, waktu cuti, sempat membalas senyuman apabila berpapasan dengan penduduk sekitar, di satu sudut dekat padang terlihat sekelompok orang orang tua sedang melakukan tai chi, mereka juga bersenam, sudut lain pula ada yang sedang melakukan yoga…


Setelah beberapa pusingan jogging dia melabuhkan punggungnya ke bangku batu yang memang tersedia di padang tersebut, melepaskan lelah, sambil itu melakukan senaman ringan warming down…


Berehat sebentar di padang tersebut melayan angin yang bertiup lembut, segar betul rasa hari ini, udara nyaman sungguh…


Tak lama setelah itu kakinya berayun melangkah pulang, tak perlu tergesa gesa, tidak apa yang nak dikejarkan di rumah tu, badannya beransur sejuk, peluh yang keluar masa bersenam tadi sudah beransur hilang pelan pelan…


Setapak demi setapak dia melangkah, sampai di hadapan rumah, dia langsung masuk bergegas ke kamarnya…

Di lihat semula telefon bimbitnya, ada satu mesej di terima, pantas di buka


“abang pun rindu juga, x salah kan rindu suami sendiri=)”

Senyum lebar terukir di bibirnya, melayang rasa rindu hari ni setelah menerima mesej tersebut. Inilah dugaan hidup berjauhan, suami jauh di US dia terdampar di Negara kiwi ..


“Ku amat merinduimu suamiku… ^_^” mesej di balas…



Apa agaknya khabarmu di sana?
Di sini ku sedang dibelenggu rindu
Beginikah rasa seksa perpisahan
Sungguh anehnya hidup berasingan


Hati terasa bagai tertinggal di situ
Meskipun tubuh dah jauh beribu batu
Sesaat seperti setahun lamanya
Semasa kau tiadaApa yang terdaya


Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh


Jauh sekali hidup di sini berbeza
Beribu kali lagi ku selesa di sana
Tak sabar menantikan detik kepulangan
Namun hingga itu
Apa yang termampu


Terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja
Semua pencarian di sini
Tetapi ini sebahagian dari pengorbanan
Bekalan andainya hari sukar mencabar

hari raya korban...

hari kamis lepas, 20 disember 2007, raya korban, idul adha... hehe


since first year, till nw, da masuk 4th year, selama tu la xpenah raya korban sekali dgn family...

hehe, seb baik x kera sumbang, ade kawan2, leh ler raya sekali, keke...


so msian student kt cni wat rumah terbuka, majlis aidil adha ni...



setiap batch ditugaskan masak masak...ade pembahagian masing masing, my batch ditugaskan untuk masak rendang...


rendang ayam... 7 kg...hehe, balun je la kan...


majlis start hari kamis kul 7 pg, so petang n malam sebelumnya ktorg da start masak da... lama la, nk mengacau rendang tu bior masak... seb baik ramai gk org, so boleh rotate la tugas2... hehe... kejap org ni kacau kejap org ni kacau...


majlis diberitahu start kul 7 pg, so subuh dlm 15 men sebelum kul 4, then org kt cni solat hari raya kul 6 pg, so dalam 545 kitorg kuar umah cari masjid yg wat solat raya ni...


hehe, bukan semua masjid n surau wat solat raya, masjid dekat umah kitorg tak wat, so sempat berpapasan dengan budak kuliah, die rupanye g solat kt rektorat(salah satu tmpt kt U) so kitorg masuk la kampung, pegi masjid satu lagi, sbb dengar org bertakbir, meanng mesti masjid tu wat solat raya... yes mmg betulll...


on d way ke sane, lalu surau, nmpk kamben, keke...deme tgh sedap mengunyah, lapor kot, xpon santapan terakhir sebelum dikorbankan...


kitorg smpi2 ke masjid tu, lalu jalan belakang, diberitahu perempuan ikut jalan ni supaya tak bertembung dengan lelaki... sampai2 org da ramai...


basuh kaki jap, pastu rupanye kena naik tingkat dua, da penuh, tanggadie curam kenmain, takut keme...silap pijak, mau jatuhnye, keke... smpi2 kat atas, penuh da org, statik kitorg kejap, xtau nk duk mana, pastu ade sorg makcik ni, baik die, tlg carikan tmpt utk kitrog, mekasih makcik... kitorg duduk la, dengar takbir, budak2 ramai, pakai telekung cantek cantek, comey comey, siap telekung ade cam topi...heuheu... kalerful...


pastu solat la kitorg, usai solat dengar jap ceramah, then balik...


masa da lewat, kul 715 kot baru smpi umah, siap2, then g la ke rumah ameno... smpi2 cam sunyi gk, igtkn smpi2 da leh makan ^_^, ropenya lom siap....waaaaah! perut lapar... isk, makan je, keke... tggu nye tggu dalam 9 lebey br start...dorg takbir sat, ade ucapan jap, ade ceramah jap, then dorg takbir lagi sekali...

then saat ditunggu tiba, leh le makan... keke... sedap ropenya rendang ktorg tu... ^_^ wahahaha... pedas kenmain, waaaaah!, sabo je la...


then ade kari daging gk, superb, then jelatah n jeli... ayor pulak jus tembikai...


hehe bersilaturrahim kejap, then kitorg balik....


cadang nk g umah foster parents, tak jadi pulak, rumah sumer senyap sunyi, deme balik kg kot... so kitorg balik ke umah la...


sunyi je rasa, xde org, heuhue... da tak tau nk wat ape... sembang punye sembang ZzzzzZZZzzzZZz... huuuu~


selamat hari raya aidil adha... mohon maaf zahir n batin... kot kot terasa dengan tindakan ku, percakapanku... mintak maaf semuanya...

azz arhazza


Friday, December 21, 2007

kanben...

ni nk bercerita pasal kanben lak... yela, hari kamis semalam kan raya haji... so dalam seminggu ni penuh la kanben kanben, berekor ekor... sian deme kena kurung dalam kandang tu, then depa bagi makan dedaunan ^_^...


hehe... yg kelakar nye, da la mmg xde kandang betul2, depan surau pon, depa wat kandang sementara n letak kanben kanben tersebut...


nk g kuliah selalu la lalu kt kawasan kampung tu, x perasan lak ade kanben, tetiba bau je datang, tau ler kan bau kanben tu cane, huehue... toleh2 relax kanben tgh makan... hehe...



nk jadikan cerita ... balik dr solat raya, lalu la kt tempat kanben kanben tersebut... nmpk la ade seorang bapak ni tgh pegang kanben tu, jenuh die pegang, kanben tu nk lari lerw... xnk disembelih, kuat gk die pegang... then kanben depa ni x macam kita....kaler hitam, deme yg putih tu, ntah name ape ntah... kawan ade cakap namanya, idak ler teman reti sebutnye pon... =P


tp yg herannya, masa sembelih tu cam x ramai org, xramai org yg tgk sembelihan tu... bbrp org je ade...


seriously, x happening sgt la compared to our place, besa la, tmpt sendiri gk yg best...



ate idak ler ade pon gmbo kanben nye, kalau ade, buleh ler teman tepek kt cni... hehe... =P



selamat hari raya idil adha...maaf zahir n batin...

Tuesday, December 18, 2007

manik manik...


sekarang in the mood nk menjahit, jahit manik manik kat baju... keke... suker la plak, raya hari tu duk jahit tudung n baju raya, tang baju raya banyak mak yg wat la, keke... mak kreatip, keme ni hancus sket, tp bole ler, nk pakai sendiri



baju yg tgh wat ni, bukan le baju raya pon, raya haji ni keme pakai baju raya kemarin, huehue... yg ni da ade sulaman da kt baju tu, tp saje je la, kat atas sulaman tu sikit sikit letak manik nye, hehe... tgh rajin ni bior le wat, nnt, tang malas nnt, satu ape tak jadi...



baru wat sikit je, x byk pon, penat juger nk membuatnye... hehe, mata pon kena pakei spek, dah le mmg rabun, jenuh jugele, lubang manik kecik benor, heuhue, ate sabo je le keme membuatnye... hehe...



mula nk pakai untuk raya korban ni, nmpk cam x jd je, x siap lagi keme menjait nye, keke... terpkse le keme postponed nk pakei nyer... huehue...


sesaje bercerita, sesaje nk apdet blog, jenuh mikiorkan ape keme nk type, keme cakap pasei ni ler... hehe... happy reading... ^_^


ate tak nmpk ler pulak manik nye weih... T_T


abaikan la yg belakang tu...ekekekekkekeke...










azz arhazza

siomay...




WaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaH!




sedapnye dapat makan siomay....




walaupun hari ni kurang kick sikit, tp xpe, janji makan...




Waaaaah! :(( pedas pulak... heuhue...






cane leh terlebih pedas ni, selalu xde pedas camni, seb baik xletak sambal pon...




siomay ni dari ikan(tenggiri esp) dorg wat bentuk pnjg, bulat 4 segi then kukus... sedap, selain ikan, ade gk kobis, kentang, tahu telur rebus, kadang2 ade peria, sume depa kukus, then makan dengan kuah kacang... letak kicap sket, sape nk sambal letak sambal... kdg2 limau kasturi ade gk(w;pon sbnrnye limau purut kecik)...






heuheu... pedas pedas pon, abih gk... waaaaah! banyak sekali ku makan hari ni... ^_^






azz arhazza

Wednesday, December 05, 2007

skin care: Top 5 habits for healthy skin...

Skin care: Top 5 habits for healthy skin


Proactive skin care, from skin protection to proper shaving technique, will help you keep your skin youthful and healthy.

Your busy lifestyle leaves little time for pampering skin care. The result: Your skin isn't the baby-soft body glove you were born with. As you age, your skin gradually becomes thinner and finely wrinkled. Oil-producing (sebaceous) glands grow less active, leaving your skin drier. The number of blood vessels in your skin decreases, your skin becomes more fragile, and you lose your youthful color and glow.

Good skin care — such as avoiding the sun, washing your skin gently and applying moisturizer regularly — can help delay the natural aging process and prevent many skin problems. These simple skin-care habits will help you protect your skin to keep it healthy and glowing for years to come.

Protect yourself from the sun

The most important way to take care of your skin is to protect it from the sun. Ultraviolet light — the invisible but intense rays from the sun — damages your skin, causing deep wrinkles, dry, rough skin, liver spots, and more serious disorders, such as noncancerous (benign) and cancerous (malignant) skin tumors. In fact, most of the changes seen in aging skin are actually caused by a lifetime of sun exposure.

For the most complete sun protection, use all three of these methods:

§ Avoid the sun during high-intensity hours. The sun's rays are most damaging from 10 a.m. to 4 p.m. Reduce the time you spend outdoors during these hours.

§ Wear protective clothing. Cover your skin with clothing, such as long-sleeved shirts, long pants and wide-brimmed hats. Also, keep in mind that certain clothing styles and fabrics offer better protection from the sun than do others. For example, long-sleeved shirts offer better protection than short-sleeved shirts do. And tightly woven fabrics such as denim are better than are loosely woven fabrics such as knits. Several companies now make sun protective clothing (SPF clothing), which is specifically designed to block out ultraviolet rays while keeping you cool and comfortable.

§ Use sunscreen. Choose a broad-spectrum sunscreen with a sun protection factor (SPF) greater than 15. Apply liberally 20 minutes before going outdoors and reapply every two hours, after heavy sweating or after being in water.

Don't smoke

Smoking accelerates aging of your skin and increases wrinkles. Skin changes from smoking can appear in young adults after 10 years of smoking.

Smoking causes narrowing of the tiny blood vessels in the outermost layers of skin. This decreases blood flow, depleting the skin of oxygen and nutrients, such as vitamin A, that are important to skin health. All of these factors increase damage to the elastic fibers (elastin) and collagen, which give your skin strength and elasticity.

In addition, the repetitive facial expressions you make when smoking — such as pursing your lips when inhaling and squinting your eyes to keep out smoke — may contribute to wrinkles. It's also possible that repeated exposure to the heat from burning cigarettes may damage your facial skin over time.

Wash your skin gently

Cleansing is an essential part of caring for your skin. The key is to treat your skin gently.

§ Use warm water and limit bath time. Hot water and long showers or baths remove oils from your skin. Limit your bath or shower time to about 15 minutes or less, and use warm, rather than hot, water.

§ Avoid strong soaps. Strong soaps — those most capable of stripping oil from your skin — can leave your skin dry. Instead, choose mild soaps or detergent substitutes with added oils and fats. Good choices include Dove, Vanicream, Cetaphil and Purpose.


§ Avoid irritating additives. If your skin is sensitive, avoid products containing perfumes or dyes. These can irritate your skin and may trigger an allergic response.

§ Remove eye makeup carefully. Use a soft sponge, cotton cloth or cotton balls when removing eye makeup to avoid damaging the delicate tissue around your eyes. If you wear heavy, waterproof makeup, you may need to use an oil-based product, such as Eucerin, Aquaphor or petroleum jelly, to remove makeup.


§ Pat dry. After washing or bathing, gently pat or blot your skin dry with a towel so that some moisture remains on the skin. Immediately moisturize your skin with an oil or cream.


Moisturize regularly


Moisturizers help maintain your skin's natural moisture levels. They work by providing a seal over your skin — to keep water from escaping — or by slowly releasing water into your skin.

The moisturizer that's best for you and the frequency with which you need to moisturize depend on many factors, including your skin type, your age and whether you have specific conditions such as acne. A good way to test if you need a moisturizer is to wait 20 minutes after bathing. If your skin feels tight, you should apply a moisturizer.

Select a moisturizer with an SPF of at least 15 to help protect your skin from damaging ultraviolet rays. If you have sensitive skin, look for products free of heavy dyes, perfumes or other additives. If your skin is very dry, you may want to apply an oil, such as baby oil, while your skin is still moist. Oil has more staying power than moisturizers do and prevents the evaporation of water from the surface of your skin. If your skin is oily, you may want to skip moisturizing.

Shave carefully

Shaving is a common and inexpensive way to remove unwanted hair. But shaving can cause skin irritations, especially if your skin is thin, dry or very sensitive. For a smooth shave:

§ Press a warm wash cloth on your skin before shaving to soften the hair. Or shave after a warm bath or shower.

§ Don't shave dry skin, which can cause razor burn. Apply shaving cream, lotion or gel before shaving to protect and lubricate your skin.


§ Use a clean, sharp razor. If using an electric razor, don't use the closest setting, which can aggravate the skin.

§ Shave in the direction of hair growth, not against it.


§ Rinse your skin afterward with warm water.

If irritation does occur, apply a lotion that doesn't contain ethyl or isopropyl alcohol. Though alcohol and alcohol-based products may feel cooling, they don't really soothe irritated skin because the alcohol evaporates rapidly from the skin.

skin care: Top 5 habits for healthy skin...

Skin care: Top 5 habits for healthy skin


Proactive skin care, from skin protection to proper shaving technique, will help you keep your skin youthful and healthy.

Your busy lifestyle leaves little time for pampering skin care. The result: Your skin isn't the baby-soft body glove you were born with. As you age, your skin gradually becomes thinner and finely wrinkled. Oil-producing (sebaceous) glands grow less active, leaving your skin drier. The number of blood vessels in your skin decreases, your skin becomes more fragile, and you lose your youthful color and glow.

Good skin care — such as avoiding the sun, washing your skin gently and applying moisturizer regularly — can help delay the natural aging process and prevent many skin problems. These simple skin-care habits will help you protect your skin to keep it healthy and glowing for years to come.

Protect yourself from the sun

The most important way to take care of your skin is to protect it from the sun. Ultraviolet light — the invisible but intense rays from the sun — damages your skin, causing deep wrinkles, dry, rough skin, liver spots, and more serious disorders, such as noncancerous (benign) and cancerous (malignant) skin tumors. In fact, most of the changes seen in aging skin are actually caused by a lifetime of sun exposure.

For the most complete sun protection, use all three of these methods:

§ Avoid the sun during high-intensity hours. The sun's rays are most damaging from 10 a.m. to 4 p.m. Reduce the time you spend outdoors during these hours.

§ Wear protective clothing. Cover your skin with clothing, such as long-sleeved shirts, long pants and wide-brimmed hats. Also, keep in mind that certain clothing styles and fabrics offer better protection from the sun than do others. For example, long-sleeved shirts offer better protection than short-sleeved shirts do. And tightly woven fabrics such as denim are better than are loosely woven fabrics such as knits. Several companies now make sun protective clothing (SPF clothing), which is specifically designed to block out ultraviolet rays while keeping you cool and comfortable.

§ Use sunscreen. Choose a broad-spectrum sunscreen with a sun protection factor (SPF) greater than 15. Apply liberally 20 minutes before going outdoors and reapply every two hours, after heavy sweating or after being in water.

Don't smoke

Smoking accelerates aging of your skin and increases wrinkles. Skin changes from smoking can appear in young adults after 10 years of smoking.

Smoking causes narrowing of the tiny blood vessels in the outermost layers of skin. This decreases blood flow, depleting the skin of oxygen and nutrients, such as vitamin A, that are important to skin health. All of these factors increase damage to the elastic fibers (elastin) and collagen, which give your skin strength and elasticity.

In addition, the repetitive facial expressions you make when smoking — such as pursing your lips when inhaling and squinting your eyes to keep out smoke — may contribute to wrinkles. It's also possible that repeated exposure to the heat from burning cigarettes may damage your facial skin over time.

Wash your skin gently

Cleansing is an essential part of caring for your skin. The key is to treat your skin gently.

§ Use warm water and limit bath time. Hot water and long showers or baths remove oils from your skin. Limit your bath or shower time to about 15 minutes or less, and use warm, rather than hot, water.

§ Avoid strong soaps. Strong soaps — those most capable of stripping oil from your skin — can leave your skin dry. Instead, choose mild soaps or detergent substitutes with added oils and fats. Good choices include Dove, Vanicream, Cetaphil and Purpose.


§ Avoid irritating additives. If your skin is sensitive, avoid products containing perfumes or dyes. These can irritate your skin and may trigger an allergic response.

§ Remove eye makeup carefully. Use a soft sponge, cotton cloth or cotton balls when removing eye makeup to avoid damaging the delicate tissue around your eyes. If you wear heavy, waterproof makeup, you may need to use an oil-based product, such as Eucerin, Aquaphor or petroleum jelly, to remove makeup.


§ Pat dry. After washing or bathing, gently pat or blot your skin dry with a towel so that some moisture remains on the skin. Immediately moisturize your skin with an oil or cream.


Moisturize regularly


Moisturizers help maintain your skin's natural moisture levels. They work by providing a seal over your skin — to keep water from escaping — or by slowly releasing water into your skin.

The moisturizer that's best for you and the frequency with which you need to moisturize depend on many factors, including your skin type, your age and whether you have specific conditions such as acne. A good way to test if you need a moisturizer is to wait 20 minutes after bathing. If your skin feels tight, you should apply a moisturizer.

Select a moisturizer with an SPF of at least 15 to help protect your skin from damaging ultraviolet rays. If you have sensitive skin, look for products free of heavy dyes, perfumes or other additives. If your skin is very dry, you may want to apply an oil, such as baby oil, while your skin is still moist. Oil has more staying power than moisturizers do and prevents the evaporation of water from the surface of your skin. If your skin is oily, you may want to skip moisturizing.

Shave carefully

Shaving is a common and inexpensive way to remove unwanted hair. But shaving can cause skin irritations, especially if your skin is thin, dry or very sensitive. For a smooth shave:

§ Press a warm wash cloth on your skin before shaving to soften the hair. Or shave after a warm bath or shower.

§ Don't shave dry skin, which can cause razor burn. Apply shaving cream, lotion or gel before shaving to protect and lubricate your skin.


§ Use a clean, sharp razor. If using an electric razor, don't use the closest setting, which can aggravate the skin.

§ Shave in the direction of hair growth, not against it.


§ Rinse your skin afterward with warm water.

If irritation does occur, apply a lotion that doesn't contain ethyl or isopropyl alcohol. Though alcohol and alcohol-based products may feel cooling, they don't really soothe irritated skin because the alcohol evaporates rapidly from the skin.

Tuesday, December 04, 2007

weight loss...

Weight-loss help: How to stop emotional eating
Find out how emotional eating can sabotage your weight-loss efforts and learn how you can regain control of your eating habits.
Sometimes the strongest longings for food happen when you're at your weakest point emotionally. Many people turn to food for comfort — consciously or unconsciously — when they're facing a difficult problem or looking to keep themselves occupied.

But emotional eating — eating as a way to suppress or soothe negative emotions, such as stress, anger, anxiety, boredom, sadness and loneliness — can sabotage your weight-loss efforts. Often, emotional eating leads to eating too much food, especially high-calorie, sweet, salty and fatty foods.

The good news is that if you're prone to emotional eating, you can take steps to regain control of your eating habits and get back on track with your weight-loss goals.

The connection between mood and food
Major life events — such as unemployment, health problems and divorce — and daily life hassles — such as a stressful work commute, bad weather and changes in your normal routine — can trigger emotions that lead to overeating. But why do negative emotions lead to overeating?

Some foods may have seemingly addictive qualities. For example, when you eat enticing foods, such as chocolate, your body releases trace amounts of mood- and satisfaction-elevating hormones. That "reward" may reinforce a preference for foods that are most closely associated with specific feelings. Related to this is the simple fact that the pleasure of eating offsets negative emotions.

Food can also be a distraction. If you're worried about an upcoming event or rethinking an earlier conflict, eating comfort foods may distract you. But the distraction is only temporary. While you're eating, your thoughts focus on the pleasant taste of your comfort food. Unfortunately, when you're done overeating, your attention returns to your worries, and you may now bear the additional burden of guilt about overeating.

How to regain control of your eating habits

Though strong emotions can trigger cravings for food, you can take steps to control those cravings. To help stop emotional eating, try these suggestions:

§ Learn to recognize true hunger. Is your hunger physical or emotional? If you ate just a few hours ago and don't have a rumbling stomach, you're probably not really hungry. Give the craving a few minutes to pass.

§ Know your triggers. For the next several days, write down what you eat, how much you eat, when you eat, how you're feeling when you eat and how hungry you are. Over time, you may see patterns emerge that reveal negative eating patterns and triggers to avoid.


§ Look elsewhere for comfort. Instead of unwrapping a candy bar, take a walk, treat yourself to a movie, listen to music, read or call a friend. If you think that stress relating to a particular event is nudging you toward the refrigerator, try talking to someone about it to distract yourself. Plan enjoyable events for yourself.

§ Don't keep unhealthy foods around. Avoid having an abundance of high-calorie comfort foods in the house. If you feel hungry or blue, postpone the shopping trip for a few hours so that these feelings don't influence your decisions at the store.


§ Snack healthy. If you feel the urge to eat between meals, choose a low-fat, low-calorie food, such as fresh fruit, vegetables with fat-free dip or unbuttered popcorn. Or test low-fat, lower calorie versions of your favorite foods to see if they satisfy your craving.

§ Eat a balanced diet. If you're not getting enough calories to meet your energy needs, you may be more likely to give in to emotional eating. Try to eat at fairly regular times and don't skip breakfast. Include foods from the basic groups in your meals. Emphasize whole grains, vegetables and fruits, as well as low-fat dairy products and lean protein sources. When you fill up on the basics, you're more likely to feel fuller, longer.


§ Exercise regularly and get adequate rest. Your mood is more manageable and your body can more effectively fight stress when it's fit and well rested.

If you give in to emotional eating, forgive yourself and start fresh the next day. Try to learn from the experience, and make a plan for how you can prevent it in the future. Focus on the positive changes you're making in your eating habits and give yourself credit for making changes that ensure better health.

dinner...

last saturday ada dinner dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin kat surabaya dengan malaysian student Malang n Surabya, Tan Sri ade kat sane untuk Golf Charity, dia pengasasnya...



hehe, kitorg bertolak dari Malang ni kul satu tengahari, sbb kate mula pukul lima, me rasa awal sangat tu, tp xperla... da nk g gak, siap2 la, lewat, kul 130 br siap...



rupanye xdela lewat sgt sbb bas pon mai amik lewat... heuheu... nk jadikan cerita lak, hujan, isk, gile lebat, abih baju, my batch ade la dalam beberapa mmg plan nk pakai baju utk dinner terus, malas la nk tuka2, biar je la pakai baju dinner siap siap dr Malang ni...



tggu bas dalam hujan lebat tu, keke, datangla bas tu, nampak dah dari jauh, rupenye die amik junior dulu, sbb bas lalu dulu dekat tempat junior tunggu, baju da abih basah, keke, dengan kebaya n kasut tinggi nye, kelakar la, org tgk je, pakai elok2 tetiba ade dalam ujan, haha...



xberapa lama lepas tu, sampai la bas tu nye, kelakar nye, da naik ataih bas, hujan reda, punye la tensen, kekeke, boleh lak stop, huehue... duk la kitorg ataih bas tu, sejuk le, lenjun baju...



on d way, jalan jem, seperti dijangka la, hari sabtu... org duk ke surabaya... 3 jam gak la perjalanan, penat gk, ngantuk sebenarnya tapi tak leh tutup lak mata ni, so tak tdo la sepanjang perjalanan... hehe, on d way tu, singgah jap kat masjid untuk asar...



kul 1715 sampai la ke hotel tu, Mercure namanya, tak pernah dengar, dr luar, not bad, hurm kelam kabut la masuk, igt da lambat sebab igtkan setart nye kul 1715, huehue...



ade yg g toilet la ape la, tetiba baru tau sebenarnye start kul 1830, lega la sbb leh solat maghrib isyak dulu... jamak je, senang, hurmm... rest room, cantek!, hehe seyes...



then setelah siap semua, solat, g la daftar kehadiran, masuk la cop tempat segala(tetiba kena tuka belakang sket) huehue... xperla... sesambil tu bergambor la, biasala asal ade occasion je mesti nk bergambar... ^_^



byk gk gambar tangkap masa tu, tunggu nye tunggu Tan Sri x sampai lagi, perut lapar, kekeke... xperla, tunggu nye tunggu, perut bunyi nye bunyi, ropenya start kul 8, keke... ate jenuh ler nunggu, x ngapele, bersembang la kitorg sampai la majlis tu start....



Seb baik memahami, pembukaan sekejap je, ucapan pon sekejap je, kitorg start makan la, sedap! pergh!!!... mmg sedap, keke, ade kambing panggang lerw 4 ekoQ, walla... best lerw...



aku ni dek karena lapornye, makan lerw, hehe, ikut hati sumer nk makan ye tak, hehe, last2 makan sket je, ntah nape, masuknye sikit je, tp lamb chop tu pueh hati ler makan... hik hik... ske la...



makan nye makan, sesambey ade cabutan bertuah, idak ler teman bertuah nye, xdapat, haha, sabo je la, but congrats! to my frens la, sbb ramai gk dapat...\



so kesimpulan...



makan mmg sedap, boleh la, kredit la, berasa semua...
hehe, tapi satu la jenuh nk g, malas lak jalan jauh jauh...
ni first time majlis i pegi melibatkan menteri, b4 dis mmg xpenah g pon...
sesaje la nk exposed diri pasal benda ni... sekali sekala ye tak...
thnx to Tan Sri et all sebab bagi makan free... ^_^


azz arhazza

Friday, November 30, 2007

Ketika Cinta Bertasbih...




promote promote lagi...
khairul Azzam, Anna, Furqan, Elina, Husna, Kiai Luthfi, Lia, Sarah et al...
sambungan dari ketika cinta bertasbih satu...
memang best, direkomendasikan untuk membaca...
Kisah yang kedua ni menceritakan kisah hidup Azzam setelah pulang dr Mesir...
apa yang dilakukan setelah grad
n dalam usaha mencari jodoh untuk diri nye, banyak halangan sebelum bertemu
terselit juga kisah watak yang lain, penyeri untuk novel ini
terselit juga unsur nasihat, hadith2, firman Allah...
memang best, gaya bahasa jelas...
memang best... best best...
selamat membaca ^_^

Thursday, November 22, 2007

That's what friends are for... ^_^

And I never thought I'd feel this way
And as far as I'm concerned
I'm glad I got the chance to say
That I do believe I love you


And if I should ever go away
Well, then close your eyes and try to feel
The way we do today
And then if you can remember


Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are for
For good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for


Well, you came and opened me
And now there's so much more I see
And so by the way I thank you


Whoa, and then for the times when we're apart
Well, then close your eyes and know
These words are comin' from my heart
And then if you can remember, oh


Keep smiling, keep shining
Knowing you can always count on me, for sure
That's what friends are for
In good times, in bad times
I'll be on your side forever more
Oh, that's what friends are for


Whoa... oh... oh... keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, for sure
That's what friends are forFor good times and bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for


Keep smilin', keep shinin'
Knowin' you can always count on me, oh, for sure'
Cause I tell you that's what friends are for
For good times and for bad times
I'll be on your side forever more
That's what friends are for (That's what friends are for)


On me, for sure
That's what friends are for
Keep smilin', keep shinin'

Wednesday, November 21, 2007

epal...





epal...
ske epal ni... mkn epal merah,tp ske yg keras2...
layan yang epal fuji je...
yg epal US tu x ske...
epal hijau sedap wat juice...
leh turunkan kolesterol gk jus ni ^_^
tp kadang2 malas nk wat sendiri...heuhue...
mahal buah skrg ni, nk wat jus pon kena pikir dua tiga kali T_T
sabo je la...
tp kalau da teringin beli je... hehe
epal.......

Bila Terasa Rindu,,, T_T

Apa agaknya khabarmu di sana?
Di sini ku sedang dibelenggu rindu
Beginikah rasa seksa perpisahan
Sungguh anehnya hidup berasingan



Hati terasa bagai tertinggal di situ
Meskipun tubuh dah jauh beribu batu
Sesaat seperti setahun lamanya
Semasa kau tiada
Apa yang terdaya



Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh



Jauh sekali hidup di sini berbeza
Beribu kali lagi ku selesa di sana
Tak sabar menantikan detik kepulangan
Namun hingga itu
Apa yang termampu



Terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja
Semua pencarian di sini
Tetapi ini sebahagian dari pengorbanan
Bekalan andainya hari sukar mencabar

Monday, November 19, 2007

always... T_T

This Romeo is bleeding
But you can't see his blood
It's nothing but some feelings
That this old dog kicked up.

It's been raining since you left me and im fucked up
Now I'm drowning in the flood
You see I've always been a fighter
But without you I give up.
Now I can't sing a love song
Like the way it's meant to be
Well I guess I'm not that good anymore
But baby that's just me.

And I will love you baby always
And I'll be there forever and a day always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and the words don't rhyme
And I know when I die you'll be on my mind
And I'll love you always.

Now your pictures that you left behind
Are just memories of a different life
Some that made us laugh
Some that made us cry
One that made you have to say good bye.

What I'd give to run my fingers through your hair
To touch your lips to hold you near
When you say your prayers try to understand
I've made mistakes I'm just a man.

When he holds you close
When he pulls you near
When he says the words
You've been needing to hear
I'll wish I was him with those words of mine
To say to you till the end of time.

And I will love you baby always
And I'll be there forever and a day always
If you told me to cry for you
I couldIf you told me to die for you I would
Take a look at my face
There's no price I won't pay
To say these words to you.

Well there ain't no luck in these loaded dice
But baby if you give me just one more try
We can pack up our old dreams and our old lives
We'll find a place where the sun still shines.

And I will love you baby always
And I'll be there forever and a day always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and the words don't rhyme
And I know when I die you'll be on my mind
And I'll love you always.

love story ^_^

Where do i begin
To tell the story
Of how greatful love can be
The sweet love story
That is older than the sea
That sings the truth about the love she brings to me
Where do i start


With the first hello
She gave the meaning
To this empty world of mine
That never did
Another love another time
She came into my life
And made a living fine
She fills my heart



She fills my heart
With very special things
With angel songs
With wild imaginings
She fills my soul
With soo much love
That anywhere i go
Im never lonely
With her along who could b lonely
I reach for her hand
Its always there



How long does it last
Can love be measured by the hours in a day
I have no answers no
But this much i can say
I know ill need her till this love song burn away
And she;ll b there...



How long does it last
Can love b measured by the hours in a day
I have no answers no
But this much i can say
I know ill need her till this love song burn away

Wednesday, November 14, 2007

hot chocolate...




sedapnye...........^_^

Sunday, November 11, 2007

buah lagi...


^_^

anggur.............




tengok buah ni cam menarik betul, tp me x ske anggur, leh la makan satu dua, pastu mesti tak suke, tapi antara anggur merah or ungu ni n hijau i prefer anggur kaler hijau ler... cam lagi best je rasa...


tp ape ape pon mmg xske anggur... ;P


pokok anggur ni menarik, menjalar, orang selalu wat 'bumbung' kalau pokok2 anggur ni, redup je laman kalau lebat, tp kt umah me xde... x mau tumbuh nye pokok tu... ;P





::loveliness::



azz arhazza

scenery...


hehe...suker tgk gambo pemnadangan, nampak tenang je, ciptaan Tuhan...
cari lagi td, tp lambat lak nk upload, asyik kena refresh je...:(
azz arhazza

bunga...




cantek bunga ni, me amik kat photobucket sape ntah, ;P, ros merah, ros merah maksud pe eh? persahabatan ke cinta ntah, ape ape aje la, x efek pape pon...;D




sesaje paste kat cni, nk bagi org tgk gak... ::loveliness::

Wednesday, November 07, 2007

exam...

akhirnya debaran dua minggu selesai, wahahahah, ingat kan ku dapat relax2, rupanya tidak, cewah, cam bz sangat, tp dua minggu yg memenatkan esp semingge terakhir, dengan setiap harinya exam, tak sempat baca lagi, inila padahnye kalau exam lepas raya, ... huehue... nak salahkan raya plak =P


hehe, tp kuliah da start balik, g kuliah semalam dgn kelmarin, huehue, nape tak dpat ttangkap bahasa lecturer ntah, huehue, penin, depa x guna mic plak tu, sbb depa kate klu depa guna mic student wat bising, huehue, mmg ler betul, tp daku yg sound trouble ni tak kesian ke, dah tak dengar, wuaaaaaaaaaaaaaa, huuuu~



hari ni kuliah lagi, kul 7 lak tu, seb baik smpi kul 11 je, huhu, dua subjek je pon, huehue...



nnt akan ade exam lagi la, final lom lagi, huehue, final dlm pertengahan bulan satu then bole je nnt lecturer nk wat mid sem yg kedua, huehue... exam lagi la klau camtu, kalau xde bagus gak=P


huehue... exam exam exam... yg satu nye best kt exam ni adalah takyah g kuliah, keke, tempat ke exam pon dekat, so xyah kelam kabut sangat huehue... itu la yg bestnye... best xde kuliah, huhu ~

diriku... terbaru

apa nk kutulis lagi erk, di kala subuh2 ni... baik solat subuh lorh=P, tggu azan abis sat ^_^...



huehue, rek dengan semangatnya telah mempublish resepi kek cekelat nye yang sedap tu, ku nak buat tp kat cni ssh ler, ku balik rumah nnt la baru ku buat, hehe... sedap woooo kek rek tu, ku mau promote, ekekeke. address blog nye ku tak ingat ler, nnt cari sendiri eh, ku hanya mau bercerita je... huehue...


nnt kalau ku rajin menaip lebey2, leh ler ku letak resepi2 yg ku tau buat, haha, tp bukan kek ler, ku kantoi sket bab kek kek ni, nnt ku belajar lagi, ku kalau lauk2 tu ku lepas ler juga... huhu...



azan kat sini pulak almost five, xpon lebey, sbb banyak surau n masjid, dorg Q la nk azan2 ni, xpon kadang tu serentak, hehe, kat sini memang meriah ler tambah bulan puasa hari tu, suke dengar budak kecik mengaji, selalu petang2 nk dekat maghrib deme ngaji, certain masjid sedari pagi, ... lagi terasa kalau tinggal di kampung kampung, memang akan dengar benda ni...



hurmm... pagi pagi ni selsema la plak, ku memang segini, bole kira pagi bila je yang ku tak selsema, tp selsema ku kadang teruk kadang tidak... hari ni agak xbest la dengan selsema ku ni, lupa la pulak nak makan clarinase tu td, ni da azan, xbley la pulak, ku puasa hari ni, akhir2 syamwal ni... huehue... semoga sempat insyaAllah...



hari ni kuliah ku awal, mujur juga abis pon awal juga, x seperti semalam kul 1 baru abis, ku rasa amat penat, hari ni moga tak penat, ku sakit kepala yang amat semalam, moga hari ini tidak... ini rasa berkurang juga, hanya mata agak berpinar, sekarang ni selalu sangat la pulak sakit kepala, ya Allah,memang sakit, sabar je la, semalam ku tidur sangat awal, tu pagi2 ni cerah je mata, ehhe... bole erk camtu... ku masih belum dapat tidurku yang normal lagi, yaitu dr 12 malam sampai 430 pagi, skrg ni ku main tdo ikut suka aku je menyebabkan ku rasa letih, tidur ku tak berkualiti sejak dua menjak ni...


baru abis exam pon... ku masih nk menyegarkan otakku kembali, kalau lepas exam cuti takpe, ku pulak,leps exam kuliah, waaaaaaaaah, sbb ni bukan final ku, still mid exam, huuu~ mid exam pon, ku penat, otak ku penat, badanku penat, mataku lagi penat, erk!...

mataku ni, nk dijadikan cerita nye, power da kurang, ku belum g tambah nye lagi, sbb kena duit lorh!, ku pulak x bole tanpa spek, ku hanya mau mengganti kanta nye sahaja, frame masih yang sama, so nnt ku perlu tinggalkan spekku di kedai, so ku nak ke kuliah cane, huuuu~< so ku biarkan je la dulu, sabo je la dulu mata yer... nnt kalau ku pulang ke rumah ku tukar la... tp untuk pulang ke rumah de 3 bulan lagi T_T u have to wait another 3 months ler... waaaaah, siannye die...


huh, apa la ku merepek ni, k la till here then, see ya ^_^



azz arhazza

biskutku sayang...

huehue, rupanya memang 3 bulan sekali ku mengupdet blog, ini pon sebab induce dr budak tecik seorang ni, ahaks!...


okla nk cite pasal biskut ku ini....


ku punya la semangat nk makan biskut cream crackers ku untuk sahur sekali dengan peanut butter, ku pon buka la dengan semagatnya tin biskut besar ku tu, intai sket kat dalam tinggal 2 keping je, huuuuuuu~, da nk abis rupanya, sekeping utuh sekeping lagi tinggal separo, kiranya 1 1/2 keping je tinggal=(, huuuu~, terpakse ku makan benda lain...



cream crackers ni sebenornya all time favaourite ku la... itu la makanan untukku sahur since 2003;), lama jugak rupanya menjadi peneman sahurku...huhu... kalau ia bukan favaourite ku, tidak ku sanggup membawa satu tin besar datang cni... heuheu...



nextime kena bawa lagi ler... ku ekceli ade je biskut yg len, tp x sebest hup seng cream crackers ni la... wahahahaha.... bole gitu eh, kt cni ade la jugak, tp mahal la sbb imported kan? eceh, konon gempan sangat la biskut tu sampai nk memahei, padahal biskut tu la plg murah, kalau tak murah x kan ku beli ^_^



tapi, since 2003 smpi sekarang, rege nye pon naik seiring tahun ler, erk... sakitnye la hati, isk



first time ku beli...


rm 2 - im sure ade lagi rendah dr ni...

rm2.20 - ah... naik 0.20, isk... T_T

rm 2.40 - naik lagi huuuu~

.
.
.

nw, rm 3.30 waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaH, ni menyebabkan daku membeli tin besar berisi satu kilo yang mana murah gak la sikit, isk, sampai nye hati biskut itu dinaikkan rege, padahal itu la penyeri ku semasa zaman studentku... sabor je la...


ait, biskut pon bole dijadikan citer eh...ekeke... biskut tiger ku tak makan pulak, tidak leh story mory ^_o ...


biskut lain yang ku makan adalah chipsmore, tp nk makan banyak2 tak best, manis kan, setakat sekeping dua ku lalu la nak makan....


ade satu lagi ni, cadbury biscuits, kat dalam ade cekelat, huehue, ku suka la benda tu tapi ku tak leh makan sangat sbb nnt idung ku gatal, ekkekekekeke, rupanya ku mmg xleh kalau biskut mahal mahal...=P


so akhirnya, ku sahur dengan cream crackers yg tinggal sekeping tu dengan peanut butter, bole la, nnt klu x mkn kepingin lak... ade la makan chipsmore dua kepin setengah, punye la manis mulutku, ku rasa la... kena minum ayor masak banyak2, hehe... plus nestlo kegemaran ku ^_^



azz arhazza

Monday, July 23, 2007

Bila Rindu

bila rindu
hatiku sayu mengenangkan mu
ku seperti tidak mahu melupakanmu
ku tidak akan melupakan mu
janjiku padamu


bila rindu
ku seperti terawang awangan
jasadku di bumi nyata
hatiku di luar sana
ku mahu berlari kearahmu
mendakapmu penuh erat


ku ingin di dalam mu
ku ingin kau merinduku
bila ku merindu
kau juga merindu


aduh
peritnya rindu ini
bila ku dapat melepaskan rindu
rinduku padamu


bila rindu
bila rindu
ku seperti menangis sayu
bila ku rindu
kau juga merindu


oh ku merindu
rinduku kepadamu
oh ibuku...

Friday, July 06, 2007

Khadijah...The True Love Story Of Muhammad





Khadijah The True Love Story of Muhammad
Buku ni juga saya beli masa ISlamic BOok Fair hari tu yang bertempat kat MAlang tu
yang menyebabkan tertarik nk beli buku ni disebabkan cover dier, saya ni jenis yang judge a book by it's cover, kalau kulit buku x lawa saya tak beli:)
then tajuk dier pon cam menarik, then bole juga kita tahu tentang sirah sirah zaman dahulu
kisah siti Khadijah n Rasulullah s.a.w
Bab yang pertama mengisahkan tentang latar belakag Siti kHadijah, ader juga banyak yang saya tak tahu
memang bagus la kiranya kalau saya beli buku ni:)
dalam post post saya terdahulu ader saya selitkan kisah kisah yang terdapat dalam buku ini untuk dikongsi bersama, untuk kepada sesiapa yang tak de buku ni
insya4JJI kalau ade masa nanti saya akan updatekan dari semasa ke semasa:)
ini ada sedikit yang saya ambil dari buku tersebut
"Wahai anak pamanku, aku berhasrat untuk menikah denganmu atas dasar kekerabatan, kedudukanmu yang mulia, akhlakmu yang baik, integritas moralmu, dan kejujuran perkataanmu" (Perkataan Khadijah ketika melamar Rasulullah saw.)
"Tidak. Demi Allah, aku tidak pernah mendapat pengganti yang lebih baik daripada Khadijah. Ia yang beriman kepadaku ketika semua orang ingkar. Ia yang memercayaiku tatkala semua orang mendustakanku. Ia yang memberiku harta pada saat semua orang enggan memberi. Dan darinya aku memperoleh keturunan, sesuatu yang tidak ku peroleh dari istriku-istriku yang lain." (Perkataan Rasulullah saw. mengenai Khadijah)
"Aku tidak pernah merasa cemburu kepada seorang wanita sebesar rasa cemburuku kepada Khadijah. Aku tidak pernah melihatnya, Tetapi Rasulullah sering menyebut dan mengingatnya. Ketika menyembelih seekor kambing, beliau selalu memotong sebagian dagingnya dan menghadiahkannya kepada sahabat-sahabat Khadijah. Aku pernah berkata pada Rasulullah, 'Seperti tidak ada wanita lain di dunia ini selain Khadijah.' Rasulullah menjawab, 'Khadijah itu begini dan begitu, dan dari dialah aku memperoleh anak.' (Kisah Aisyah mengenai Khadijah)
courtesy of Khadijah...The True Love Story of Muhammad by Abdul Mun'im Muhammad
azz arhazza musir=)

Wednesday, July 04, 2007

Who Killed Hasan Al Banna

VCD ni beli masa ader Islamic Book Fair hari tu kat Malang, bukan cd ni je beli, buk2 cd beli, karya Harun Yahya pun ader, tengah tengah tak bz ni, kira elok la nonton, hueheu







VCD ni mengisahkan perjuangan Hasan Al Banna sampai detik kematiannya, Beliau di tembak pada tahun 1949 di usia 43 thn, bermula perjuangannya sedari umur 12 thn









Terdapat juga kisah mengenai perjuangan nya yang memimpin ukhwanul Muslimin, terdapat juga kisah dugaan dugaan dan cabaran yang dihadapinya sepanjang keterlibatannya.









Perjuangannya mendapat efek yang cukup besar pada masyarakat mesir. dan Ia menjadi ingatan orang banyak sehingga sekarang.





Kalau ader sesiapa terjumpa ni elok la tengok VCD ni, bole tahu perjuangan2 pejuang Islam yang dahulu dahulu=)

Tuesday, July 03, 2007

40 Kisah Pengantar Anak Tidur


hurmmm... inilah buku nye yang saya selalu ambil untuk post kan cerita cerita yang mengandungi unsur pengajaran dan pedoman.
Ada yang kisah pada zaman Rasulullah, zaman Khalifah Khalifah
Pada saya sesuai la untuk ibu ibu untuk menceritakan kisah kisah teladan ni kepada anak-anak
yang ini dalam bahasa indonesia, tidak pula tahu ada atau tidak dalam bahasa Malaysia, tetapi isinya mudah di fahami
Ada 40 kisah di dalamnya, sarat dengan teladan, nasihat, firman Allah serta hadits hadits
Saya yang belum kahwin ni pulak ader, hehe... ate murah je, rm8, beli je la =P
ermmm sambil promote2 jugak buku-buku ni, hehe... klu ader sesiapa yang membeli, selamat membaca juga=)
azz arhazza

Monday, July 02, 2007

Jenis Darah Anda...dan Sifatnya...

Adakah jenis darah yang mengalir dalam tubuhkamu mampu menggambarkan personaliti sebenardiri kamu sendiri? Menurut salah sebuah institut diJepun, kajian yang dilakukan ke atas jenis-jenisdarah yang mengalir di dalam tubuh manusiaternyata mampu memberi gambaran terdekatmengenai keperibadian individu itu sendiri. Inginberkongsi rahsia mengenainya?






DARAH O

Individu yang memiliki jenis darah dari kategori inidisifatkan sebagai individu yang setia, sabar dansentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehandiri sendiri.Selain itu individu dari kategori ini juga seringbersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa juaperkara yang ingin dilakukan khususnya yangmelibatkan kerja-kerja berkumpulan.Sekiranya menginginkan sesuatu, kamu akanberusaha untuk mencapai matlamat tersebut walaudalam apa cara sekalipun. Ada kalanya kamudikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat.Selain itu kamu juga terlalu serius dalampersaingan sehinggakan ia mampu memberikantekanan kepada diri kamu sendiri. Oleh yangdemikian kamu harus lebih bijak mengawal emosidiri mu agar tidak dikuasai dengan tekanan.





DARAH A

Keharmonian dan keamanan adalah matlamatutama dalam hidup kamu. Kamu gemar melakukankerja-kerja secara berkumpulan dan kamu jugagemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Kamubijak bergaul dengan individu di sekeliling mu danternyata mereka juga sentiasa berasa senanguntuk bekerjasama dengan mu.Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yangada dalam diri kamu itu melambangkan bahawakamu tergolong dalam kategori individu yangmemiliki keperibadian penyayang. Walaubagaimanapun ada kalanya kamu agak degil danterlalu kuat bekerja sehinggakan tidakmengendahkan langsung waktu untuk berehat.Kamu harus ingat, kesihatan juga perludiutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengankerja-kerja kamu itu, kesihatan diri pula yangterabai.






DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat denganmu. Kamu lebih selesa dengan kesederhanaan.Dalam perhubungan pula kamu adalah individuyang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terangdalam apa jua perkara. Dalam melaksanakansesuatu tugasan yang diberikan, kamu lebih gemarmelaksanakannya dengan cara kamu sendiri.Kamu adalah individu yang kreatif dan fleksibel,mudah bagi diri kamu untuk meletakkan diri sendiridalam apa jua situasi mahupun kelompok golongantertentu.Kamu adalah individu yang bijak bersosial. Namunada kalanya sikap kamu yang gemar berdikari dantidak gemar meminta bantuan orang lain itu,mampu mendatangkan masalah buat diri mu dansekali gus memperlihatkan kelemahan pada dirisendiri. Kamu harus ingat bahawa, tidak semuaperkara kita boleh menyelesaikannya secarabersendirian.







DARAH AB


Tenang dan bijak mengawal emosi, itulahkeperibadian yang jelas terpancar dalam diriindividu yang tergolong dalam kategori darahberjenis AB ini. Kamu juga sentiasa menghormatiorang lain dan ini menjadikan individu yang beradadi sekeliling mu berasa selesa untuk berdampingandengan mu. Kamu juga memiliki sikap humorsemula jadi dalam diri dan sentiasa bersikapmenghiburkan dan ceria.Namun ada satu perkara yang harus kamu perbaikidalam diri kamu itu. Kamu perlu lebih bijak danberani untuk membuat keputusan sendiri. Janganbiarkan orang lain membuat keputusan untuk dirikamu sendiri.

Sunday, July 01, 2007

tolong promote kan...Justeru Impian di Jaring Karya Zaid Akhtar



Kulit Muka Depan Karya Terbaru Zaid Akhtar








PETIKAN DARI TULISAN ZAID AKHTAR



"Assalamualaikum.







Alhamdulillah.





Assolatuwassalam ala Rasulillah.









Sekadar makluman, novel terbaru saya Justeru Impian di Jaring yang memenangi tempat ketiga Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2006 baru-baru ini mulai berada di pasaran.







Ia novel ke-4 saya selepas Salju Sakinah (yang belum dibukukan) yang mengungkap isu sukan daripada persspektif Islam.






makeURL("Untuk membeli secara online, sila ke www.ujanailmu.com.my atau boleh saja e-mel saya di nailofar@gmail.com (jika mahu dapatkannya terus daripada saya - stok agak terhad)








Untuk membeli secara online, sila ke http://www.blogger.com/ atau boleh saja e-mel saya di nailofar@gmail.com (jika mahu dapatkannya terus daripada saya - stok agak terhad).
makeURL("Untuk perkembangan lanjut, sila layari blog saya di: (http://www.myzaidakhtar.blogspot.com/)














Untuk perkembangan lanjut, sila layari blog saya di: http://www.myzaidakhtar.blogspot.com/

terima kasih.salam hormat,zaid akhtar"





mari kita ramai-ramai membeli=)






azz arhazza musir

Sex and The Derivates

1. Sex is a beauty treatment.Scientific tests find that when womenmake love they produce amounts of thehormone estrogen, which makes hairshine and skin smooth.




2. Gentle, relaxed lovemaking reducesur chances of suffering dermatitisskin rashes and blemishes.The sweatproduced cleanses the pores and makesskin glow.




3. Lovemaking can burn up thosecalories u piled on during thatromantic dinner.




4. Sex is one of the safest sports ucan take up. It stretches and tones upjust about every muscle in the body.Its's more enjoyable than swimming 20laps, and u dont need special sneakers.





5. Sex is an instant cure for milddepression. It releases endorphinsinto the bloodstream, producing asense of euphoria and leaving u with afeeling of well-being.






6. The more sex u have, the more uwill be offered. The sexually activebody gives off greater quantities ofchemicals called pheromones. Thesesubtle sex perfumes drive the oppositesex crazy.





7. Sex is the safest tranquilizer inthe world. IT IS 10 TIMES MOREEFFECTIVE THAN VALIUM






8. Kissing each day will keep thedentist away. Kissing encouragessaliva to wash food from the teeth andlowers the level of the acid thatcauses decay, preventing plaque build-up







9. Sex actually relieves headaches. alovemaking session can release thetension that restricts blood vesselsin the brain.





10. A lot of lovemaking can unblock astuffy nose. Sex is a naturalantihistamine. It can help combatasthma and hay fever.








11. sex before marriage is however HARAMand should be avoided or the burninghell will be there waiting to eat u upand burn not only calories, but alsowhole of u.






credit to Bil=)







azz arhazza musir

Keutamaan Sedekah di Jalan Allah...2

Sedangkan di zaman Khalifah Abu Bakar ash-Siddiq r.a, seperti diriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a., pernah terjadi kekeringan dan kelaparan nasional. Dalam situasi seperti itu, ada orang yang tamak dan ingin mengeruk keuntungan sebesar-besarnya dengan menaikkan harga komoditas barang dagangannya.



Akan tetapi, dalam situasi seperti itu kita dapati Utsman r.a memberikan contoh yang baru dan mulia dalam bersedekah di jalan Allah dengan mengharap balasan dan pahala dari-Nya. Di samping itu, ia juga berusaha keras untuk menenangkan kaum Muslimin dan mengurangi beban kesulitan mereka.



Pada suatu hari, datanglah orang-orang kepada Khalifah Abu Bakar r.a. dan mengadukan tentang kesulitan mereka. Mendengar pengaduan tersebut, Abu Bakar r.a. berkata, "Allah akan menolong kalian dan membebaskan kalian dari kesulitan ini."



Pada siang harinya, datanglah kafilah dagangan, yaitu dagangan milik Utsman r.a., Kafilah tersebut terdiri dari seribu ekor unta yang masing-masing membawa gandum dan makanan.



Mendapati hal itu, para pedagang segera mendatangi Utsman r.a.. Mereka berkata kepadanya, "Saat ini orang-orang sedang kekurangan bahan pangan. Kebetulan engkau membawa komoditas-komoditas yang dibutuhkan dari Syam, yaitu gandum dan makanan lainnya. Oleh karena itu, juallah barang-barang tersebut kepada kami, sehingga engkau dapat mengambil untung dan kami mendapat untung. "Mendengar perkataannya itu, Utsman r.a. kemudian mengajaknya masuk dan duduk bersamanya. Setelah itu, Utsman r.a. bertanya kepada mereka, "Berapa banyak keuntungan yang berani kalian berikan kepadaku jika kujual barang-barang itu kepada kalian?"


Mereka berkata, "Setiap sepuluh dirham modal akan kami berikan keuntungan dua dirham."


Utsman r.a. berkata, "Ada yang memberikan keuntungan kepadaku lebih dari itu."


Mereka berkata, "Kami akan tambahkan keuntungan dua kali lipat, yaitu kami akan berikan empat dirham sebagai ganti dari dua dirham tadi."



Utsman r.a. berkata kepada mereka, "Ada yang menjanjikanku keuntungan yang lebih banyak lagi dari itu. "Mendengar itu para pedagang pun merasa heran. Lalu mereka bertanya, "Kami adalah pedangang yang ada di Madinah ini, maka siapa lagi selain kami yang berani menjanjikan keuntungan lebih dari kami?" Utsman r.a. berkata, "Allah swt, memberikan keuntungan yang lebih tinggi dari kalian. Karena dari setiap satu dirham, Dia memberikan untung sepuluh dirham. Sesuai dengan firman Allah swt., yang bermaksud



"Barangsiapa membawa amal yang baik, maka baginya (pahala) sepuluh kali lipat amalnya." (al-An'aam:160)


Hai para pedagang, lihatlah! Aku menyedekahkan barang-barang ini untuk kaum Muslimin karena mengharapkan keridhaan Allah swt..




Hikmah Cerita:

Para orang tua dan anak-anakku tercinta, bersedekahlah di jalan Allah! Niscaya Allah akan memberikan anugerah kepada kalian di dunia dan balasan yang besar di akhirat nanti.





Courtesy of 40 Kisah Pengantar Anak Tidur by Najwa Husein Abdul Aziz

Thursday, June 28, 2007

Keutamaan Sedekah di Jalan Allah...1

Khalifah Usman r.a dijuluki Dzun-Nuurain ( orang yang mempunyai dua cahaya). Ia dijuluki seperti itu karena ia menikahi dua anak perempuan Nabi Muhammad saw, yaitu Ummu Kultsum dan Ruqayyah r.a





Marilah kita simak(semak) salah satu bentuk infak Ustman r.a di jalan Allah.




Pada suatu waktu, kaum muslimin tidak mempunyai air untuk minum. Memang ada sumur(telaga) ang airnya bagus, tapi sumur itu milik orang Yahudi dan mereka menaikkan harga air sumur itu untuk kaum muslimin.


Maka Ustman r.a membeli setangah sumur itu dari orang yahudi sehingga penggunaan air itu dibagi dua: Sehari untuk si Yahudi dan sehari lagi untuk Ustman r.a.



Kemudian Ustman r.a menggunakan hari yang ditetapkan untuk dirinya itu guna dimanfaatkan oleh kaum Muslimin tanpa memungut bayaran.





Karena itu, pada saat giliran si Yahudi, tidak ada lagi orang mau membeli air darinya. Akhirnya, orang Yahudi itu menjual sahamnya atas sumur tersebut kepada Ustman r.a. Dan Ustman r.a selanjutnya menghadiahkan sumur kepada kaum Muslimin.


Masih banyak lagi kisah tentang Kedermawanan Ustman r.a dalam berinfak di Jalan Allah.



bersambung...


courtesy of 40 Kisah Pengantar Anak Tidur by Najwa Husein Abdul Aziz




azz arhazza musir

Balasan Orang yang Kejam terhadap Binatang ( Balasan Orang yang mengurung Kucing)

Kisah berikut adalah kisah yang bertentangan dengan sifat ksih sayang permuda tadi terhadap binatang.



Ada kisah tentang seorang wanita yang mengurung seekor kucing tanpa memberi makan dan minum. Maka balasan baginya adalah ia akan masuk neraka karena ia menganiaya kucing tersebut, tidak memberinya makan, atau melepaskannya sehingga ia dapat bebas mencari makanan sendiri




hikmah dari dua kisah ini adalah ( yg ini dgn Allah mengasihi semua binatang dan tidak terkecuali anjing)


Allah swt menyukai orang yang mempunyai rasa kasihan dan penyayang. Balasan yang diberikan Allah adalah surga dan ganjaran yang baik.


Rasulullah s.a.w bersabda,


"Barangsiapa yang tidak sayang terhadap sesama manusia, maka Allah tidak sayang terhadapnya"


Sesungguhnya balasan orang yang kejam dan tidak penyayang adalah neraka. Semoga Allah melindungi kita dari siksa dan kemurkaan-Nya




courtesy of 40 KIsah Pengantar Anak Tidur by Najwa Husein Abdul Aziz





azz arhazza musir

Balasan Orang yang Kejam terhadap Binatang ( Balasan Orang yang mengurung Kucing)

Kisah berikut adalah kisah yang bertentangan dengan sifat ksih sayang permuda tadi terhadap binatang.



Ada kisah tentang seorang wanita yang mengurung seekor kucing tanpa memberi makan dan minum. Maka balasan baginya adalah ia akan masuk neraka karena ia menganiaya kucing tersebut, tidak memberinya makan, atau melepaskannya sehingga ia dapat bebas mencari makanan sendiri




hikmah dari dua kisah ini adalah ( yg ini dgn Allah mengasihi semua binatang dan tidak terkecuali anjing)


Allah swt menyukai orang yang mempunyai rasa kasihan dan penyayang. Balasan yang diberikan Allah adalah surga dan ganjaran yang baik.


Rasulullah s.a.w bersabda,


"Barangsiapa yang tidak sayang terhadap sesama manusia, maka Allah tidak sayang terhadapnya"


Sesungguhnya balasan orang yang kejam dan tidak penyayang adalah neraka. Semoga Allah melindungi kita dari siksa dan kemurkaan-Nya




courtesy of 40 KIsah Pengantar Anak Tidur by Najwa Husein Abdul Aziz





azz arhazza musir

Allah Maha Mengetahui... thnx to Akmar...

Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang..


Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya


dan Dia telah menciptakan seseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu
kelak.


Ketika kau merasa bahwa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas.


Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu
dan Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu.


Ketika kau merasa telah dikhianati dan dikecewakan.
Allah SWT dapat menyembuhkan lukamu dan membuatmu tersenyum.


Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan Allah SWT sedang berbisik kepadamu.


Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur.
Allah SWT telah memberkahimu.


Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban.
Allah SWT telah tersenyum padamu.


Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi.
Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.


Ingat dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap.
Allah SWT tahu.


Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya sia-sia..
Allah SWT tahu betapa keras engkau sudah berusaha.


Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih.
Allah SWT sudah menghitung air matamu.


Ketika kau fikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa berjalan begitu saja.
Allah SWT sedang menunggu bersamamu.


Ketika kau berfikir bahwa kau sudah mencoba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi..
Allah SWT sudah punya jawabannya.


Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan.
Allah SWT dapat menenangkanmu.


Ketika kau merasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk menelpon.
Allah SWT selalu berada disampingmu.




credit to akmar


azz arhazza musir

Saturday, June 23, 2007

lukih lukih lagi




heuheu...xtau nak kasi komen per kat gambar2 ni, tapi sudah sedia maklum, huduh bebenor, keme saje je nk upload, otak mereng sket hari ni duk blajor psikiatri, hehe, unwind kejap, ate sesajer ler, hehe, keme lukih ler sesemua tuh, bole juger keme ni lukis walaupun huduh, xperla, gelap sket gambor tu bukan pasal pe, keme duk tangkap gambar tu lepaih keme lukis, pengcahayaan tak cukup la tuh, gelap semacam, kertas nye udah elok benor le putihnye, xper, nk scan keme xder la pulok, hehe... enjoy d view w;pon mgkn menyakitkan mata... heuheu
azz arhazza musir
2259 my room
study week

Bisnes keme...=P

hey.... do you see da picture there? , ekekekek, ermm dat's the bisnes yg i wat tuh... hahah... laku woooo kt malaysia... murah2 jer me jual... ate, keme duk kt kg jer, muroh2 ler keme jual, klu mahal xder oghang beli pulok... kekekee... akmar, u can read dis without having any problem... oghang peghok kate keme ni, mudohler klu nk sebut 'r' sumer jadi 'ghin' <--- ala, hughuf jawi tu kome oi... tau kan? hahah


back to d bisness ni, keme tgk pikior camane nk kembangkannyer...cewahhh...gitu pulok yer... ermm


mak keme ader kate kt keme, lepas ni segala accessories tuh keme wat la pulok dgn kristal, mak keme kate laku bebenor, klu jual kristal kot lagi laku ye dak? eceh, pikior bisnes pulak keme ni, ermmm nnt sehabis exam keme nk p la beli telekung, nk bawa balik mesia ler... jualll, huhu. katenye teman keme pon nk juger wat gitu...ntahler, keme pun kene pkior juger duit keme, klu cukup leh ler keme beli. haih ... keme pun kene pikior juger keme nye duit, ni keme nak wat short sem ni, kena la pake duit tuh...


hurmmm... abg keme kt UK tuh pon duk cari duit, keme kat cini pon kenerler cari duit ye dak, huhu...


bisnes ni yg wat lakunyer , sebab mak keme jual skali kain2 , kain2 ele, kebaya, sumer la dari keme ni hah, sekali jual tuh, jual terus la dgn rantai, gelang segala, orang duk beli ler, ate mak keme pulok bg berutang...haih...lagi laju ler orang mengambiknyer ye dak... haha...

ini ler, nnt sepupu keme nak kawin, keme kena beli kebaya ler, ate nk wat cam boria ler, sumer samer, pakai suit hijo, huhu, ader tema ler katernye, keme pun nnt beli ler, hurmm


ntah ader ntah idak keme nnt maser sepupu keme tu kawin, tapi keme nak beli jugerler utk keme, ate teringin juger nk membeli utk diri sendiri


ermmm klu kt malysia, serase keme ler, mak keme jual ranti tuh rm20, klu bracelet rm10 kot, huh, keme idok ler menanya detail nye, hanya tau sket2 je, ekkeke



xperlah... banyak senornye keme plan klu ader untung ni, leh ler shopping2 sket2 aper yg ptt, tapi keme kena ler menyimpan juger, hehe, untuk maser depan keme ni, pasainye aper, abah keme ni, bulan lapan ni nk pencen dah, ketiga kalinyer, so keme kena la pandai2 nk cari duit, heuhue, abah n mak keme ni ader la meniaga tu, tapi idak le besor besor meniaganya, ate kt ghumoh jer, keme ni juger kene la jimat <---ckp kt diri sendiri



*gosok gosok mata* ate, keme ni, sejak dua menjak ni punyerler cepat ngantok, x tahulah kenape, exam fever kot, ekekeke, mudoh sungguh menguap nye, 4JJI, keme ni kena la score exam ni, *sigh*

ermmm, talking bout bisness again, hehe, ate nnt keme rase keme nk beli ler bahan2 wat rantai n segale tuh, nnt keme nk ajor mak keme, senang sket, sbb xder la bekalan putus, klu macam sekarang ni, klu keme x balik lama, bekalan abis ler, rnti2 tuh pun xder ler, xberjalan ler bisnes keme, cewahhh...


hehe, serasa keme ler, keme banyak jer tgkp gmbr gelang2 ni, ni dah xdok, ermmm keme delete ler kot, x ngaperlah, nnt keme ader maser terluang nnt keme tgkp ler lg, upload ler kt cni... hehe...


keme nk stop da la ni... solat... dhuhur



1220 WIB my room



azz arhazza musir